Cykla på södra Gotland

Södra Gotland på cykel – genom lummigt landskap och hisnande vackra kuststräckor

Cykling på södra Gotland passar både dig som vill pressa på landsvägarna och dig som vill uppleva schysst gravel. Eller kanske packa cykeln för en badutflykt och campa längs någon av de vackra stränderna?  

Södra Gotland har något för alla. Kommer du norrifrån Visby och cyklar söderut längs kusten är det ett måste att ta svängen ut vid magiska Ekstakusten som du når snabbast från nedfarten mot Sandhamn, en dryg mil från Klintehamn. Vägen går längs havet med Kalsöarna i horisonten, och på slutet genom lammhagarna vid Kebbes innan du får svänga inåt land igen och når Eksta socken. 

Cykla på södra Gotland – guldkornen

Solen som går ned i havet är den stora fördelen för dig som håller till på den västra sidan. De som föredrar den gotländska östkusten säger detsamma om soluppgången. Det vill säga – det finns något för både morgonpigga och morgontrötta cyklister att uppleva på södra Gotland.

Vi räknar södra Gotland som området söder om Klintehamn och Ljugarn. Samhällen som skymtar förbi är Hemse och När, Havdhem, Hablingbo och såklart Sudret med Burgvik i spetsen. Att cykla runt Sudret och uppleva de hisnande vyerna nere vid Hoburgen vill du inte missa. 

1.

Nisseviken

Vacker badvik som har sommaröppet restaurang och café. Dessutom en mäktig vindkraftpark strax söderöver.

2.

Ronehamn

Bara Kapeten Grogg är det värt ett besök i Ronehamn. 

 

3.

Närsholmen

Fyren vid Närsholmen har figurerat i ett antal reklamfilmer. Vill du cykla runt udden är det värt att veta att det är grusväg. Känns som en savann på Gotland. Vackert på ett alldeles unikt sätt!

4.

Husrygg och raukarna vid Hoburgen

Husrygg är ett natura 2000-område på Sudrets sydspets. Sträcker sig längs den västra klintkanten från Gotlands södra spets med välkända Hoburgen upp till Gervalds.

Bosarve naturskog

5.

Bosarve lövskog naturreservat 

Magisk bokskog som är rik på både naturupplevelse och kulturhistoria! En anlagd natur- och kulturstig slingrar sig rakt genom reservatet. Perfekt sätt att få uppleva områdets varierande natur. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida. 

 

Fredrik – din guide när du vill cykla på södra Gotland

Fredrik är expert på den södra delen av ön. Han kan varenda smitväg och guldkorn på både Sudret och Stor-sudret. Boka en privat guidning av Fredrik eller någon av alla våra kompetenta guider. 

Se alla guider Boka privat cykelguide